Головні новини

Богдан Шпирка: "На повну проводимо селекційну роботу"

Вже завтра ДЮФК "Ніка-05" 2004 р. н. продовжить похід за Зимовим кубком ДЮФЛІФО серед команд U-14. Головний тренер команди U-14 Богдан Шпирка розповів клубній прес-службі детальніше про турнір та підготовку до нового сезону.


- Як зараз проходить підготовка до весняної частини сезону?
- Ми вже перейшли на чотириразові тренування. Двічі на тиждень ми працюємо на штучному полі, якщо дозволяє погода, якщо ні - то ми працюємо на стадіоні ІФНТУНГ, де ми можемо в будь-який момент можемо займатись. У нас завжди є запасний варіант - якщо поле штучне неготове, то ми збираємось на стадіоні в ІФНТУНГ. До Нового Року ми займались у трьохразовому режимі, а вже після свят перейшли у чотирьох разовому режимі. Окрім того, ввели аеробіку та заняття з фізичної підготовки, адже трохи більш ніж через два місяці ми стартуємо у весняній частині сезону. Тож потрохи "вкатуємось" в сезон.

- У п'ятницю "Ніка" продовжить похід за Зимовим кубком ДЮФЛІФО. Як Вам рівень цього турніру?
- Вважаю, що це дуже правильне рішення провести такий турнір. Минулі роки взимку ми грали лише в залах. З одного боку це добре, проводять турніри в залах, тощо, та ми ж граємо у великий футбол, а не футзал. Тож дуже добре, що наразі організовують такий турнір. Ми проводимо одну гру в тиждень і завдяки цьому у нас вже є сформований тренувальний цикл - чотири дні підготовки і гра. До того ж, нам не потрібно витрачати зайві кошти, не потрібно нікуди їхати, адже граємо вдома.

Згідно регламенту змагань нам дозволили дозаявляти гравців з інших ДЮСШ області та переглядати їх. Зараз у нас вже є на "олівці" три хороші хлопці з Галича та Богородчан, яких я хочу переглянути в дії на матчах Зимового кубка. Хоч у нас вже є "кістяк" команди, та ми хочемо добрати гравців, адже повинна бути конкуренція в колективі. Тож на повну проводимо селекційну роботу.

Зазвичай, ми "губили" півроку, бо заходили в зали, а потім дуже важко було перелаштуватись з паркету на траву. Загалом втрачали близько 5-ти місяців, а для футболу це дуже багато. Дітям важко дається адаптація. А так ми зараз на вулиці займаємось, та й зима дозволяє проводити ігри на відкритому повітрі.

- В яких турнірах вже брали участь цієї зими?
- Грали на турнірі "Галицька зима" у Львові. Міжнародний турнір зібрав 12 команд з України та Польщі. У своїй групі зіграли в нічию з Жешувом (0:0), а на наступний день при рівній грі ми віддали перемоги "Руху" та "Буковині". Цьогоріч ми вже краще виглядали на фоні більш досвідченіших суперників ("Рух" та "Буковина" весь час готуються на штучному полі, на відміну від нас), ніж минулого року коли, грубо скажемо, вийшли з залу. Цієї зими ми хоч трішки (два рази то не так багато) маємо можливість займатися на великому полі. Та й взагалі добре проводити ігри з суперниками з інших міст, бо якщо місцевих більш-менш знаєш, то завжди цікаво поглянути на малюнок гри проти клубів з інших регіонів. Такі ігри дають багато цікавої інформації для тренера.

Окрім того, ми виступаємо у міні-футбольному турнірі "Граємо за Україну разом", де пробились до фінального етапу, що пройде вже наступних вихідних. Діти не могли довго пристосуватись до футзального м'яча, ми вже не тренуємось у залі, тож трошки важко було адаптуватись. У попередньому раунді виграли дві гри і зуміли пробитись до фінального етапу. Ніяких особливих завдань на цей турнір не ставимо, але завжди приємно перемагати і будемо боротись лише за найвищі місця.

- Що запланували на заключну частину зимової підготовки?
- Наразі ведемо перемовини про проведення товариських спарингів з командами з сусідніх регіонів - чернівецькою "Буковиною", тернопільською ДЮСШ, тощо. Окрім того, перед самим стартом у весняній частині сезону "Буковина" проводить традиційний турнір "Весняні ластівки". У планах він мав би бути десь кінець березня - початок квітня. Тож плануємо взяти у ньому участь, але ще не відомо конкретних дат. Якщо вдасться поїхати, то до цього турніру ми підійдемо у найбільш бойовому складі. Але поки ми готуємось вдома, беремо участь у Зимовому кубку ДЮФЛІФО.

- Підбийте підсумок першої частини сезону у ДЮФЛ області.
- Наразі ми йдемо на третьому місці у нашій групі. Так вийшло, що восени багатьох моїх вихованців залучали до ігор за команду 2003 р. н. у Першій лізі ДЮФЛУ, тож у деяких матчах не міг розраховувати на найсильніших гравців. Виходило так, що у суботу грали обласні змагання, а в неділю мої хлопці були задіяні у ДЮФЛ України.

У зв'язку з такою ситуацією, на 90% навесні ми плануємо грати у ДЮФЛ України серед команд Першої ліги. Попри те, що там виступають футболісти 2003 р. н. ми прийняли рішення спробувати наших вихованців у матчах з старшими на рік суперниками, тож навесні окрім боротьби в чемпіонаті ДЮФЛІФО, ми змагатимемось і у всеукраїнських змаганнях. Незважаючи на те, що ми виступатиме на рік молодшим складом, це хороша практика для хлопців. Вони змужніють, наберуться досвіду за заключні вісім ігор, влітку ще пройдемо підготовку і вже восени поборемось з однолітками у наступному сезоні.

- Як Вам рівень обласної ДЮФЛ?
- Вважаю, що реформа ДЮФЛ пішла на користь, адже раніше ми виступали у "франківській" групі, де грали лише школи з міста і ми проводили три-чотири гри. Зараз ми можемо позмагатись і з Калушем, і з Долиною, і з Рогатином. Чемпіонат став сильніший, та навіть зараз у групі з 12-ти команд є десь три-чотири, які грають "для галочки" - заявляють підставних гравців, тощо. Вже мали розмову з керівництвом ДЮФЛІФО про те, щоб скоротити кількість команд, наприклад, до восьми, але щоб це були більш якісні команд. Адже бувало таке, що команди вдома не виходять на ігри. Ми замовляємо транспорт, їдемо, а вони грають 10 хвилин і сходять з поля.

Є і одиничні випадки "підставок", та це питання вже на контролі у федерації. А так, то вважаю, що ці два роки чемпіонат вже зовсім інший, цікавіший. Та й ми маємо змогу подивитись дітей не лише з міста, а й з області та знайти справжні футбольні "самородки" і в районах.

Інформаційна служба ФК "Ніка-05" Івано-Франківськ